Feestschrift voor Koen Geens

Boek nr. 30 in de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht van het Jan Ronse Instituut - KU Leuven


 JR 30 cover


 

 

 

 

Editors : M. Wyckaert, V. Colaert en S. Cools
Pagina's : ca. 770
Prijs papieren exemplaar : 249,00 EUR (incl. BTW)
(20 % korting voor abonnees op deze reeks)
ISBN-nummer : 978-90-6738-227-4
Jaar van uitgave : september 2023

Dit boek is ook digitaal beschikbaar via Strada lex. Voor info en voorwaarden, klik hier.

Feestschrift voor Koen Geens

‘A man for all seasons’ wordt hij bij herhaling genoemd in het ‘Feestschrift’ dat een schare goede vrienden en kennissen hem naar aanleiding van zijn emeritaat aanbiedt.

Met meer dan honderddertig zijn ze, de collega’s, confraters, zielsverwanten en sympathisanten die eraan hielden Koen Geens lof te betuigen door het schrijven van een puntige bijdrage in zijn ‘Feestschrift’. Ieder vanuit zijn invalshoek en specialisme, met als grootste gemene deler het vennootschaps- en verenigingsrecht en daaraan belendende rechtsdomeinen. Bekeken vanuit de academische wereld, het universum van balie en adviespraktijk, en de maatschappelijke ordening met de politieke arena in het middelpunt. Domeinen waar Koen Geens zijn stempel onuitwisbaar heeft gedrukt en nog steeds drukt.

Van veel markten is hij thuis. Begenadigd lesgever en spreker. Bevlogen academicus. Zakenadvocaat. Grondlegger en bezieler van een bekend Belgisch advocatenkantoor. Voorzitter. Politicus. Kamerlid. Minister. Eerst van Financiën, dan van Justitie. Familieman. Vriend.

Naast de meer dan honderddertig rechtsgeleerde bijdragen, schetst het ‘Feestschrift’ het indrukwekkende palmares van professor emeritus Koen Geens, en geeft het een al even indrukwekkend overzicht van al wat hij decennialang bijeen geschreven heeft in tal van juridische vakbladen en boeken. Een goede bibliotheek vol.

Koen Geens gaat de geschiedenis in als de man die als minister van Financiën de nieuwe ‘Bankwet’ voor mekaar heeft gekregen, en bovenal als minister van Justitie grote vaart heeft gezet achter de modernisering van tal van oude wetgevingen, waaronder het burgerlijk recht, het ondernemingsrecht en het strafrecht; en met als kers op de taart het ambitieus ontwerpen en lanceren van moderne regels voor het vennootschaps- en verenigingsrecht die uitgemond zijn in het gloednieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV), een prestatie waarvoor vriend en vijand hem roemt.

Het palmares van de gevierde beperken tot wat hij in het voorbije decennium als politicus en minister gepresteerd heeft, gaat ten onrechte voorbij aan de talrijke hoedanigheden en functies waarin hij sinds de jaren tachtig van vorige eeuw actief is geweest en waarbij hij vele grenzen heeft verlegd. De organisatie van het universitair onderwijs, het structureel in goede banen leiden van de werking van de economische beroepen, de zorg voor kwalitatief onderwijs en permanente vorming en aandacht voor hoogstaande, ook Nederlandstalige rechtsliteratuur, zijn er enkele voorbeelden van. De innovatie schuilt overigens niet enkel in de tastbare resultaten, maar ook in de manier waarop hij dat alles tot stand bracht, met warme aandacht voor de mens in ieder die hij op zijn pad tegen kwam en komt.

De meer dan honderddertig bijdragen in het ‘Feestschrift’ vormen evenveel getuigenissen van al wat de gevierde in zijn loopbaan tot nu toe heeft beroerd. Het boek bundelt even zo veel verhalen over tal van knelpunten, hangende problemen en innoverende inzichten die niet enkel de vennootschapsrechtspecialist na aan het hart liggen, maar even goed boeiend zijn voor wie naast het vennootschaps- en verenigingsrecht oog heeft voor de talrijke andere domeinen van het recht waarmee ondernemingen, en niet enkel zij, in de praktijk te maken hebben.

Het ‘Feestschrift’ brengt op die manier niet enkel hulde aan de man die dit alles, en nog zoveel meer, tot stand heeft gebracht en voor zoveel studenten, collega’s en confraters toonaangevend is geweest, en nog steeds is. De bundeling van de meer dan honderddertig bijdragen, stuk voor stuk afkomstig van de beste pennen en knapste koppen binnen onze rechtsfaculteiten en advocatenkantoren, en onder rechtspraktizijnen en politici, biedt vooral een ongeëvenaarde rijkdom aan inspirerende gedachten die in geen bibliotheek van een rechtgeaard liefhebber van de kunst van het recht, in welke hoedanigheid ook, mag ontbreken.

De bijdragen

Het ‘Feestschrift voor Koen Geens’ bevat een verzameling van meer dan honderddertig bijdragen. Gezien de ruime interesse van de gevierde handelen deze bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Het omvangrijkste hoofdstuk behandelt alle aspecten van het vennootschapsrecht, zoals : algemene beginselen; bestuursorganen; algemene vergadering en aandeelhouders; schuldeisers en andere stakeholders; vermogen, kapitaal en aandelen; rapportering en bekendmaking; vennootschapsgroepen; exit en herstructurering; en methodologie van het vennootschapsrecht.

Andere bijdragen focussen op de rechtspersoon; verenigingen en stichtingen; vrije beroepen en deontologie. En dan zijn er nog diverse bijdragen in de belendende domeinen van het recht, zoals financieel recht en verzekeringsrecht, ondernemingsrecht, privaatrecht, fiscaal recht, staatsrecht en administratief recht, en ten slotte gerechtelijk recht en strafprocesrecht. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan Koen Geens als rechts(her)vormer.