Fraus legis of wetsontduiking in het Belgisch fiscaal recht anno 2012 (*)

Auteur : Stefaan Van Crombrugge
Pagina's : 85
Prijs : 75,00 EUR (incl. BTW)
ISBN-nummer : 978-90-6738-198-7 
Jaar van uitgave : 2012

Professor Dr. Stefaan VAN CROMBRUGGE van de Universiteit Gent heeft in de loop der jaren een ijzersterke reputatie verworven waar het op de interpretatie van fiscale wetgeving aankomt. Wat hij zegt en schrijft maakt school, en vormt gezaghebbende rechtsleer die onbetwistbaar zijn stempel heeft gedrukt op het fiscale denken en de rechtspraak van de voorbije decennia.

VAN CROMBRUGGE is ook een van de toonaangevende auteurs op het gebied van antimisbruikbepalingen. Wat hij twintig jaar geleden over de eerste algemene antimisbruikbepaling bijeen schreef, behoort nog altijd tot het allerbeste dat ooit over dit onderwerp verschenen is. Hij baarde opzien met zijn analyse dat deze antimisbruikbepaling in feite neerkwam op een - zij het toen nog gebrekkige - invoering van de leer van de ‘fraus legis’ of ‘wetsontduiking’ van het Nederlandse type in het Belgisch fiscaal recht.

De geschiedenis geeft hem gelijk. Met de vernieuwde algemene antimisbruikbepaling die onlangs het licht zag, lijdt het geen twijfel meer dat de wetgever nu de ‘fraus legis’-leer definitief in het Belgisch fiscaal recht heeft geïntroduceerd.

Het denkkader van de ‘fraus legis’ of ‘wetsontduiking’ laat toe de contouren van de nieuwe algemene antimisbruikbepaling haarscherp af te lijnen, en biedt meteen een onmisbaar instrument om de talloze interpretatieproblemen die ongetwijfeld in de praktijk zullen rijzen, beter te analyseren en dus efficiënter op te lossen.

In het boek ‘Fraus legis of wetsontduiking in het Belgisch fiscaal recht anno 2012’ zet VAN CROMBRUGGE dit denkkader glashelder uiteen.

(*) Overdruk uit het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap (TRV 2012, nr. 6, 537-562)